Renkaiden irtoaminen kesken ajon on onneksi suhteellisen harvinainen näky. Säännöllisesti näitä kuitenkin tapahtuu, erityisesti kausivaihtojen jälkeen.

Itse renkaansa vaihtavien on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota jo asennusvaiheessa esimerkiksi vanteiden kuntoon, pulttien ja muttereiden kierteiden kulumiin sekä puhtauteen. Myös oikeaoppinen kiristysmomentti on hyvä tarkistaa renkaita asennettaessa.

Erityisen alumiinivanteiden jälkikiristys on tärkeää, sillä alumiini ei materiaalina jousta samalla tavalla kuin pelti. Näin ollen esimerkiksi alumiinivanteen ja pyörännavan väliin hankautuvat hiekanmurut voivat löysyttää renkaan kiinnitystä. Joustavampi pelti antaa autoilijalle pelivaraa, mutta jälkikiristys on suositeltavaa myös peltivanteiden kohdalla.

Inhimilliset erheet asennuksessa, ulkoinen rasitus sekä lämpötilavaihtelut edesauttavat kiristyksen löystymistä

Jälkikiristystä suositellaan aina, kun pyörä on ollut irti autosta. Pyörän kiristyksen jälkitarkkailusta sekä kiristyksestä on autoilijan huolehdittava säännöllisesti itse.

Napaa vasten tulevien pintojen olisi oltava ehdottoman puhtaita sekä tasaisia asennettaessa pyörää paikoilleen. Pinnoille mahdollisesti jääneet rasvat, maalit, ruosteet ja hiekanmurut ehkäisevät pulttien ja muttereiden tehokasta kiinnitymistä alustaansa. Suorittamalla jälkikiristys ehkäistään näiden epätoivottujen tekijöiden vaikutus kausivaihdon jälkeen.

Vaihtuvuus sääolosuhteissa sekä pyörän omassa lämpökuormassa vaikuttavat vanteisiin ja voivat aiheuttaa muutoksien pyörien kiinnityksessä. Mikäli autosi on varustettu koristekapselein, jotka estävät jarruista syntyvän lämmön tehokkan jäähtymisen sekä kiinnityksen silmämääräisen tarkkailun, on jälkikiristykseen kiinnitettävä erityistä huomiota. Myöskin pyörään kohdistuva ulkoinen rasitus voi aiheuttaa löytymistä.

Muista pulttien/muttereiden jälkikiristys n. 150-200 ajokilometrin jälkeen – vaihdoitpa renkaat itse tai asiantuntijan avustuksella.

RengasCenter-liikkeissä jälkikiristys tehdään veloituksetta.

Lisätietoja pöyrän irtoamisen ehkäisystä Autonrengasliiton sivuilta